Water in de kledingindustrie
shop nu: kleding met zorg voor het milieu
Water we gebruiken het iedere dag. We staan onder de douche, we wassen onze handen een aantal keren per dag, gebruiken het om te koken en om onze kleding te wassen. We draaien de kraan open en er komt schoon drinkwater uit. Maar niet overal in de wereld komt er schoon water uit de kraan. Met name in de landen waar onze kleding wordt gemaakt is water schaars. Als ik voor watMooi kleding gaan inkopen let ik erop dat bedrijven zo min mogelijk water gebruiken in hun productie proces. Want hoe meer water we gebruiken om onze kleding te maken hoe minder water er is in dat gebied voor de landbouw, dieren en de mensen die er wonen.
Waterfeiten
De katoenteelt slurpt water. Bij de productie van een katoenen t-shirt komt al snel 3000 liter water kijken. Ook denim is dorstig. Volgens schattingen heeft de gemiddelde jeans 8000 liter water verbruikt voordat de broek in onze kledingkast belandt. Vooral bij het verfproces, dat spijkerstof de kenmerkende indigokleur geeft, komt veel water kijken. Voor jeans bestaan al geruime tijd lasermethoden om denim zonder het gebruik van water of zandstralen toch de modieuze worn look te geven. Zandstralen is milieubelastend én veroorzaakt gezondheidsrisico’s voor fabrieksarbeiders. Wil je een mooie jeans die is gemaakt met minder water bekijk dan eens de collectie van People Tree of Alchemist Mode.
En dan is er nog al het water dat wij als kledingconsumenten door onze wasmachines jagen. Bijna de helft van de wereldwijde watervoetafdruk van huishoudens komt van wassen. Wil je weten hoe je duurzaam kunt wassen? Lees het op de watMooi wiki.
Welke rol speelt water in de kledingindustrie?
- De textielindustrie gebruikt jaarlijks 3,2 procent van al het water dat beschikbaar is voor mens.
- Jaarlijks wordt er wereldwijd ruim 60 miljard kilo textiel geproduceerd. De helft daarvan wordt (chemisch) geverfd. Voor het verven van een kilo textiel is gemiddeld 150 liter water nodig.
- Katoen heeft een groot aandeel in het waterverbruik van de kledingindustrie, want wereldwijd is ongeveer de helft van de kleding gemaakt van katoen. Conversie naar biologische katoen teelt verandert niets aan het waterverbruik in de industrie: voor biologische katoenteelt is even veel water nodig als voor conventionele.
- Het waterverbruik in de katoenindustrie heeft grote gevolgen voor het milieu. Bevloeiing van katoenvelden leidt in gebieden met een droog klimaat tot uitdroging van het omringende land. Het verdwijnen van het Aralmeer wordt vaak genoemd als afschrikwekkend voorbeeld van de gevolgen hiervan.
- Niet alleen waterverbruik als zodanig is van invloed op het milieu. Ook watervervuiling is een issue. Bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld zou te maken hebben met de productie van textiel.
- Zo’n 8000 soorten chemicaliën worden wereldwijd gebruikt om textiel te maken van ruwe grondstoffen. Een groot deel daarvan komt terecht in het water op onze planeet. En het verven en behandelen van textiel is verantwoordelijk voor naar schatting 17 tot 20 procent van het water dat door industrie wordt vervuild.
- Ondertussen heeft volgens de Verenigde Naties één op de acht wereldbewoners geen toegang tot schoon drinkwater.
Welk positieve verschil kan de mode-industrie maken?
Alternatieven voor katoen, zoals brandnetel, bamboe, lyocell en hennep, kunnen een positieve uitwerking hebben op het waterverbruik van de textielproductie. Deze materialen verbruiken in de vezelproductiefase namelijk minder water. Ook kleding van gerecyclede materialen biedt dit soort voordelen.
De textielindustrie kan daarnaast gebruik maken van waterbesparende verfmachines. Hiermee kan polyester zonder gebruik van een druppel water worden geverfd. Dit verfproces vermindert niet alleen de waterconsumptie in de kledingindustrie, maar voorkomt ook lozingen van giftig afvalwater. Deze innovatieve technologie wordt nog niet op grote schaal toegepast.
Met dank aan Lynsey Dubbeld: journalist en trendanalist