Kleding van reststoffen (deadstock kleding), hoe duurzaam is het?
Duurzame mode is mode met een zo klein mogelijke voetafdruk. Ook hergebruik van reststoffen (ook wel “deadstock”) draagt daaraan bij. Waarom stoffen weggooien die nog goed zijn als je er iets nieuws van kunt maken? Die visie delen gelukkig steeds meer merken met ons. Zij kopen stofrestanten op en maken er mooie items van. Hoe duurzaam is dat? Staat deadstock altijd gelijk aan duurzaamheid? En waar moet je als consument op letten?
Wat is deadstock (reststoffen)?
Deadstock? Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Ook ik heb items in mijn kast hangen van gerecyclede stoffen, bijvoorbeeld een King Louie-jurk van gerecycled polyester en een fijne top gemaakt van gerecycled katoen. Maar kleding gemaakt van reststoffen is net weer iets anders dan gerecyclede stoffen.
Reststoffen worden dus “deadstock” genoemd. Het gaat dan om stoffen die om een of meerdere redenen zijn overgebleven:
- er is meer stof besteld dan nodig, waardoor deze stoffen zijn blijven liggen.
- de stoffen voldoen niet aan de wensen van de klant qua kleur, patroon, etc. Daarom zijn ze niet verkocht.
- de stoffen hebben kleine beschadigingen. Zo zijn ze te erg gebleekt, wijkt de kleur af of zit er een gaatje in.
- de order is achteraf gecanceld door het kledingmerk.
Bij bijna elke kledingproductie blijven stukken stof over. Vaak houden kledingmerken deze stoffen een paar seizoenen aan en brengen ze dan weg naar de vuilstort. Het komt zelfs voor dat de stoffen worden verbrand. Zonde als je er ook nog een jurk of T-shirt van kunt maken!
Waarom reststoffen gebruiken?
Gelukkig is er positief nieuws. Het gebeurt steeds vaker dat merken stoffen die zijn blijven liggen alsnog gebruiken voor kleding. Zelfs dure merken als Chanel en Dior ruimen hun stoffen op, zodat andere merken die stoffen kunnen opkopen en er een eigen collectie van kunnen maken.
Een stuk beter dan deze stoffen nog een paar seizoenen ongebruikt in het magazijn laten liggen! Of nog erger: ze verbranden of weggooien.
Met het milieu in gedachten is het extra zonde om reststoffen op de plank te laten liggen. Zo’n 20% van de watervervuiling op aarde wordt veroorzaakt door de kledingindustrie. Elk jaar wordt er 92 miljoen ton aan textielafval geproduceerd over de hele wereld. Allemaal afval waar niets mee wordt gedaan!
Als je reststoffen alsnog gebruikt in kleding, zijn de machines niet voor niets aan het werk gezet. Ook ga je daarmee de grote afvalberg aan textiel tegen.
De voordelen van deadstock
De voordelen van reststoffen gebruiken zijn duidelijk (op mogelijke nadelen of aandachtspunten komen we verderop terug). De belangrijkste voordelen zijn dus:
- de reststoffen zijn al gemaakt. Voor jouw nieuwe kledingstuk hoeft niet apart stof gemaakt te worden.
- de gebruikte deadstock-stoffen belanden niet op de stort en worden ook niet verbrand.
- een item van deadstock is vaak meer uniek. Omdat er van deadstock-stof maar een beetje beschikbaar is, wordt van een enkel kledingstuk vaak een heel beperkte oplage gemaakt.
- voor jouw stoffen worden geen machines aan het werk gezet. Dat bespaart energie, water en elektriciteit.
CharlieMary: uniek merk met enkel kleding van reststoffen
Het mooie merk CharlieMary, dat wij sinds kort verkopen, gebruikt voor haar kleding enkel stoffen die zijn overgebleven. Ontwerpers Charlotte en Mary gaan op zoek naar reststoffen van hoge kwaliteit om te gebruiken voor hun collectie. “Eerst de stof, dan het ontwerp”, is hun visie. Dus ze kijken eerst wat er aan stoffen over is en maken daar vervolgens een mooi item mee.
Het merk werkt daarvoor met left-overs van andere kledingmerken én met gerecyclede stoffen van textielafval dat in Nederland wordt verzameld. “Die stoffen selecteren we altijd met de hand, meestal samen met onze producenten,” zo vertelt Charlotte van Waes, een van de oprichters. Ze vervolgt: “zij weten waar deadstock-stoffen vandaan komen en waarom ze niet meer worden gebruikt. Ook kunnen we dan checken dat het om natuurlijke stoffen gaat.” En als die informatie ontbreekt, laat CharlieMary de stof diverse tests ondergaan om zeker te zijn van goede kwaliteit.
Naast het gebruik van reststoffen, gebruikt CharlieMary ook gerecycled garen voor hun kleding, afkomstig uit Nederland. Een deel van de collectie wordt in Nederland gemaakt om zo de productieketen dichter bij huis te brengen. Ook dat zorgt voor een kleinere voetafdruk, inclusief minder CO2-uitstoot.
Is deadstock altijd duurzaam?
Zoals de oprichters van CharlieMary ook benadrukken: alleen deadstock gebruiken maakt een merk nog niet duurzaam. Daar komt veel meer bij kijken dan enkel het gebruikte materiaal. Denk aan de productie, de verpakking, de labels en het verover.
Na een rondje googelen kwam ik op een paar sceptische blogs terecht. Het blijkt dat sommige merken hun gebruik van reststoffen promoten om groener over te komen dan ze zijn. Een geval van greenwashing dus!
Charlotte benadrukt ook: “Als consument is het in eerste instantie goed om breder naar het merk te kijken. Waar staat het merk voor? Hoe transparant is het? Hebben ze echt duurzaamheidsintenties? Of doen ze dat meer als vorm van marketing? En waar liggen hun ambities?”.
Om zeker te weten dat een merk dat met deadstock werkt duurzaamheid echt voorop heeft staan, moet je naar de gehele visie van het merk kijken. Wat doet het merk nog meer qua duurzaamheid? Zo werkt CharlieMary ook met enkel natuurlijke stoffen en kijken ze kritisch naar de arbeidsomstandigheden. Bovendien kijkt CharlieMary verder dan enkel het product; het begint al bij het ontwerp. Zo is hun nieuwste blouse tot stand gekomen via 3D-design: er waren dus geen samples nodig om de blouse te maken. Ook dat scheelt afval.
Fast-fashionmerken die deadstock in hun producten gebruiken, doen daarentegen vaak weinig extra’s aan duurzaamheid. Ook kan het zijn dat ze reststoffen van mindere kwaliteit gebruiken. Dan zijn de reststoffen vooral in hun voordeel (lekker goedkoop!), maar dragen ze niet bij aan een duurzaam eindproduct (het kledingstuk zal juist sneller versleten zijn).
Aandachtspunten bij deadstock kleding
Kom je deadstock tegen bij merken die verder weinig duurzaam zijn. Let dan op het volgende:
- kijk goed hoe de stof eruitziet. Is deze netjes of zie je beschadigingen, verkleuringen of andere kwaliteitspuntjes?
- onderzoek hoe het merk stoffen selecteert. Niet elk merk is transparant over waar ze hun deadstock vandaan halen. Met sommige deadstock-stoffen kan iets mis zijn omdat het met een reden niet is gebruikt.
- check ook wat het merk verder doet aan duurzaamheid. Enkel reststoffen opkopen? Of kijken ze bijvoorbeeld ook naar eerlijke arbeidsomstandigheden? Halen ze hun kleding dicht bij huis? Etc.
- let op de transparantie van het merk. Hoe transparanter een merk is over elke stap in het productieproces, hoe beter je erop kunt vertrouwen dat ze het gebruik van reststoffen écht gebruiken als een mooie stap richting duurzaamheid.
Dus: deadstock, duurzaam of niet?
Deadstock gebruiken in plaats van gloednieuwe stoffen is absoluut een mooie stap richting duurzaamheid. Zo voorkom je dat er meer stoffen op de textielafvalberg belanden. En als je een item koopt van reststoffen, weet je zeker dat er voor jouw item niet speciaal stof is gemaakt.
Let wel op of een merk naast het gebruik van reststoffen meer doet aan duurzaamheid. Waar wordt de kleding bijvoorbeeld gemaakt? Waar worden de reststoffen vandaan gehaald? En hoe zit het met de kwaliteitscontrole van de reststoffen?
Een merk als CharlieMary is daar supertransparant over en heeft de keuze voor reststoffen heel bewust gemaakt als onderdeel van haar duurzame visie. Bij fast-fashionmerken valt soms te betwijfelen of ze reststoffen wel echt met de beste duurzame bedoelingen in hun kleding hebben verwerkt.
Eindconclusie: een mooie stap, mits je ‘m goed checkt. En mijn eigen eindoordeel: ik ben nu héél enthousiast over de nieuwe collectie van CharlieMary met fijne basics en mooi zittende items die je overal mee kunt combineren. En ik ga nu snel een kijkje nemen op hun collectiepagina bij watMooi. Spiek je mee?
Dit artikel is geschreven door Romy Veul: blogger, groendoener én liefhebber van kleurrijke kleding.