Ecologisch wassen, hoe doe je dat? (11 tips)
Terwijl ik dit artikel schrijf, draait de was op volle toeren. Keurig netjes op 30 graden, met minder wasmiddel en met een colour catcher-doekje. Maar eerlijk? Bij het aanzetten van de wasmachine, twijfelde ik even over de eco-stand.
Want hoe kan een stand van 3,5 uur nou duurzamer zijn dan de Express-stand van maar een half uurtje? En wat kan ik nog meer veranderen om milieuvriendelijker te wassen? Google bleek wederom mijn beste vriend.
Daarom zet ik 11 tips voor ecologisch wassen voor je op een rij.
Tip 1: was op 30 graden
Mijn moeder gaf me deze tip al mee toen ik het huis uit ging: zet je wasmachine voor kleding nooit hoger dan 30 graden. En inderdaad, op 30 graden wordt mijn kleding ook prima schoon. Ook is een lagere temperatuur een stuk beter voor je kleding en scheelt het energie (= milieuvriendelijker en goedkoper). En je voorkomt ermee dat je lievelingstrui opeens in een naveltrui verandert.
Tip 2: laat kleding soms luchten
Nog een tip voor ecologisch wassen die ik aan mijn moeder te danken heb: niet alle kleding hoeft direct de was in. Hoe vaker je je kleding wast, hoe minder mooi wordt. Het is dus beter om het aantal wasbeurten te beperken. Ook voor het milieu natuurlijk. Daarom ruik ik altijd even aan kleding voordat ik het in de was mik. Soms hoef je kleding alleen even te laten luchten door het buiten op te hangen.
Tip 3: was ecologisch met de eco-stand
Als je dan wel je kleding in de wasmachine gooit, dan is de eco-stand altijd een milieuvriendelijkere optie dan de standaard wasprogramma’s. Ik dacht altijd dat dit wel meeviel, omdat een gewone was korter draait dan de eco-stand. Maar het blijkt dat de eco-stand altijd veel minder energie en water gebruikt om kleding te wassen. Ook als het programma langer duurt. Beter voor het milieu dus, maar ook beter voor de portemonnee.
Tip 4: let op met microplastics
Sinds ik voor het eerst hoorde over de “plasticsoep” ben ik me meer gaan verdiepen in microplastics. Die zitten niet alleen in plastic zakjes, maar ook in kleding van veel kunststoffen. Sterker nog, zo’n 35% van alle plasticsoep wordt veroorzaakt door textiel. Wist je dat er bij het wassen van kleding tot wel 700.000 microplastics vrij kunnen komen? Ook kunststof kleding vormt dus een bedreiging voor de vissen in de zee. Daar schrok ik best wel van.
Nu probeer ik sowieso minder kleding te kopen van synthetische stoffen als nylon, acryl en polyester. Natuurlijke kunststoffen zijn vaak een heel mooi alternatief. Ook gerecyclede kunststoffen vind ik trouwens een fijne optie.
Met de synthetische kleding die ik heb, let ik beter op hoe ik die kleding was. Gelukkig is er een handig manier om kunststof kleding te wassen zonder dat je bijdraagt aan de plasticsoep. Via watMooi ontdekte ik de GuppyFriend-waszak. De GuppyFriend vangt microplastics op, waardoor deze niet via je wasmachine in de zee belanden. Het werkt heel simpel: je stopt je kleding met plastic in de waszak en wast dit op een normaal wasprogramma. Daarna haal je je kleding uit de zak en gooi je de microdeeltjes in de afvalbak voor plastic. Zo komen ze niet bij de vissen terecht.
Tip 5: laat je was aan een wasrek drogen
Zelf heb ik om praktische redenen (lees: geen plek!) geen droger. Maar om eerlijk te zijn vind ik het ook om duurzame redenen prima om het zonder droger te moeten stellen. Een droger slurpt namelijk energie. Ik centrifugeer mijn was meestal 10 minuten op 1200 toeren en laat de kleding daarna aan een wasrek in de kamer (of ’s zomers op het balkon) drogen. Het duurt daardoor natuurlijk iets langer voordat mijn kleding droog is, maar het scheelt wel veel energie. Ook fijn is dat veel kleding kreukvrij opdroogt doordat ik het niet droog. Minder strijkwerk dus!
Tip 6: gebruik een colour catcher-doekje
Colour catcher-doekjes – ik ben er al fan van sinds ik het huis uit ben. Ze zijn mijn ultieme tip voor ecologisch wassen. Aangezien ik alleen woon, heb ik meestal niet heel veel was per week. Dan vind ik het zonde om voor twee donkere T-shirts een aparte was te draaien. Met een ‘colour catcher’-doekje kun je lichte en donkere kleuren kleding bij elkaar in de wasmachine gooien. Daardoor hoef ik alleen maar wasjes met een volle trommel te draaien.
Tip 7: gebruik minder (biologisch) wasmiddel
Online las ik ergens dat we vaak geneigd zijn om meer wasmiddel te gebruiken dan nodig is. In de praktijk is de helft van de aangeraden hoeveelheid vaak al genoeg. Minderen met wasmiddel is dus een mooie stap naar meer ecologisch wassen. Het is trouwens ook beter voor je wasmachine om niet te scheutig te zijn met wasmiddel.
Nog een makkelijke verandering om door te voeren, is overstappen naar biologisch wasmiddel. De merken Ecover, Marcel’s Green Soap en Seepje zijn hier bijvoorbeeld prima opties voor.
Naast vloeibaar wasmiddel, bestaan er ook wasnoten en magneetballen om de was mee te doen. Wasnoten groeien aan de zeepnotenboom en werken als een soort zeep werken als ze met water in contact komen. Enige nadeel is dat ze geen vet uit kleding oplossen. Daarnaast zijn magneetballen wasballen die er met magnetische kracht voor zorgen dat water beter tot je kleding kan doordringen. Volgens de fabrikant gaan ze een leven lang mee.
Zowel wasnoten als magneetballen heb ik zelf nog niet geprobeerd, dus of de claims kloppen kan ik je niet vertellen. Zelf houd ik het voorlopig bij ecologisch vloeibaar wasmiddel.
Tip 8: Houd je wasmachine goed schoon
Het is natuurlijk beter voor het milieu als je wasmachine zo lang mogelijk meegaat. Dat vraagt om het nodige onderhoud van je machine. Draai daarom zo’n één keer per twee maanden een keer een lege was op 60 graden met schoonmaakazijn. Zo kun je je wasmachine kalkvrij maken. Ook voorkom je zo dat zeepresten en lichaamsvetten achterblijven in de wasmachine en leidingen.
Verder is het goed om na elke schoonbeurt de rubberen afdichting van de wasmachine goed te reinigen. Maak ook regelmatig het zeepbakje schoon. Zo ga je bacteriën en schimmels tegen.
Tip 9: geen bleekmiddel, maar volle melk
Is je kleding vergrauwd of vergeeld? Dan hoef je niet meteen naar chemisch bleekmiddel te grijpen. Je kleding een paar uur laten weken in volle melk kan net zo goed werken. En het is een stuk milieuvriendelijker. Spoel de kleding na het weken uit met lauwwarm water.
Tip 10: ecologisch wassen? Gebruik geen wasverzachter!
Ik heb zelf een wat gevoelige huid en kan daardoor sowieso niet tegen wasverzachter. Maar ook als je er wel tegen kunt, is wasverzachter niet per se nodig. Wasverzachter voegt tijdelijk een extra zacht laagje en parfum toe aan je was, maar heeft geen blijvend effect. Elke keer dat je het gebruikt, spoel je milieuverontreinigend spul het riool in. Niet milieuvriendelijk dus!
In plaats van wasverzachter kun je ook speciale wasnoten gebruiken die helpen om je was zachter te maken. Of gebruik de duurzame (en veganistische) wasverzachter van het merk Klok.
Tip 11: verzorg je kleding goed
En dan nog een laatste tip: probeer zo lang mogelijk met je kleding te doen. Dan hoef je minder vaak kleding te kopen. Ook dat is beter voor het milieu natuurlijk.
Een eerste manier om dat voor elkaar te krijgen, is natuurlijk investeren in kwalitatieve items die lang meegaan. Bij watMooi kun je heel wat mooie collecties vinden van duurzame materialen waar je lange tijd plezier van hebt.
Naast investeren in mooie items, helpt het ook om je kleding goed te verzorgen. Zelf gebruik ik daarvoor o.a. deze tips:
- Volg het wasetiket. De wasaanwijzingen op het label helpen je om je kleding de juiste verzorging te geven. Check bijvoorbeeld of bepaalde kleding in de droger mag. Zo kun je sommige kleding alleen met de hand wassen en bestaat er ook kleding die je alleen op het programma voor wol kunt wassen. (Deze tip geef ik uit eigen ervaring, nadat ik ooit afscheid moest nemen van een gekrompen wollen trui.)
- Was je kleding binnenstebuiten. Daardoor beschadigt kleding minder snel. Zeker bij kleding met een opdruk is dit verstandig om te doen. Dan blijft de opdruk langer mooi.
- Was ondergoed en bovenkleding in een wasnet. Zo voorkom je beschadigingen en gaat je kleding dus langer mee.
- Laat wollen kleding altijd liggen in de kast in plaats van het op te hangen. Als je de kleding ophangt, rekken de vezels namelijk uit.
Zo, na deze Google-zoektocht ben ik zelf ook een stuk wijzer geworden over ecologisch wassen. De GuppyFriend staat inmiddels bovenaan mijn verlanglijstje voor kerst. En ik ben vastbesloten om tóch de eco-stand voortaan te gebruiken. De was doen vond ik al nooit erg. Maar hoe fijn is het dat het blijkbaar met een paar simpele aanpassingen nog net iets duurzamer kan!
*ping* De hoogste tijd om mijn eigen was uit de wasmachine te halen!
Romy Veul is liefhebber van kleding én van duurzaamheid en blogger op VakerVrolijk.nl.