Polyester kleding met een duurzaam tintje, kan dat?
shop nu: mooi gerecyclede mode
Van het fijne merk King Louie heb ik een paar plastic-flessen-jurken in de kast hangen. Dat klinkt misschien niet meteen als iets geweldigs om aan te trekken. Maar geloof me: van plastic flessen kun je blijkbaar echt wel prachtige kleding maken.
Deze fijne jurk bijvoorbeeld! Gerecycled polyester wordt steeds vaker gebruikt en is een duurzamer alternatief voor gewoon polyester. Tenminste, dat is het idee. Hoe wordt het gemaakt? Bestaat er dan toch polyester kleding met een duurzaam tintje? En wat zijn de voor- en nadelen van gerecycled polyester? Tijd om Google om antwoorden te vragen!
Wat is polyester?
Laten we beginnen met een eerste belangrijke vraag: wat is polyester nu eigenlijk? Onder de naam ‘polyester’ vallen meerdere soorten textiel. Ze hebben één ding gemaakt: allemaal zijn ze gemaakt van polyestergaren, dat op zijn beurt weer bestaat uit de stof polyethylene terephthalate. Een ingewikkelde naam voor een stof die we allemaal wel kennen: PET. Ja, die stof die je vast kent van de plastic flesjes.
De stof wordt gemaakt door de stof ethylene glycol (gemaakt op basis van olie) chemisch te laten reageren met de stof terephtalic acid. Daaruit ontstaat een plastic stof, waarvan machines vervolgens een garen spinnen.
Hoe zit het met de kwaliteit van polyester kleding?
Polyester kleding heeft vaak een slecht imago. Veel mensen – ik tot voor kort ook - denken aan een chemische “zweetstof”. Je weet wel: van die badpakken van vroeger. Maar vergis je niet: deze stof is in de loop der jaren flink verbeterd. Ik heb zelf meerdere King Louie-jurkjes van gerecycled polyester in de kast hangen en ben onwijs tevreden over de hoge kwaliteit. De polyester stofjes van dit merk zijn juist licht en ademend. Bovendien is polyester vocht-absorberend, waardoor je in polyester bijvoorbeeld minder snel last krijgt van zweetvlekken. Handig voor sporters!
Let wel op: de kwaliteit van polyester is grotendeels afhankelijk van het merk. Vooral bij fast-fashion-ketens vind je regelmatig polyester van niet al te beste kwaliteit. Dat zegt alleen vaak meer over het streven van die ketens naar zo goedkoop mogelijke kledingoplossingen. Polyester van kwaliteitsmerken lijkt namelijk in niets op die goedkope stoffen. Het voelt licht aan, is slijtvast en gaat meestal lang mee.
Hoe duurzaam is polyester normaal?
Goed, mooi dat het een slijtvaste stof is. Maar polyester heeft nu niet bepaald het imago van een milieuvriendelijke stof. Inderdaad, een aantal eigenschappen van polyester geven te denken. Olie is een belangrijke grondstof van polyester. Tja, dat is nu niet de meest duurzame stof. Daarnaast is polyester lastig te verven, waardoor er grover (en milieuvervuilender) geschut nodig is om polyester stoffen van een kleurtje te voorzien. Ook komen bij polyester kleding microplastics vrij bij het wassen.
Klinkt nu niet bepaald positief, zou je denken. Eerlijk? Ook ik haakte om al die redenen vaak al snel af als ik op een item zag staan dat het van 100% polyester is gemaakt. Dat terwijl natuurlijke stoffen niet per se minder milieuvervuilend zijn. Zo worden stoffen als wol en zijde vaal al helemaal op een milieuonvriendelijke manier gemaakt (lees mijn artikel over vegan mode maar). Voor zijde kleding worden soms zelfs rupsen levend gekookt. Brr!
De productie van polyester is in vergelijking met sommige andere stoffen minder schadelijk en polyester gaat vaak langer mee. Dat is dan weer een pluspunt. En zo zijn er nog meer voordelen:
• Polyester is kleurvast, ook bij intensief gebruik en na vele keren wassen. Dat komt doordat de stof pas smelt als de temperaturen heel hoog zijn. Daardoor zijn betere printtechnieken mogelijk.
• Polyester blijft lang mooi. Zowel qua kleuren als qua stof.
• Polyester kreukt bijna niet. Je hoeft de stof dus nauwelijks te strijken na het wassen, zeker als je de kleding nat te drogen ophangt. Scheelt weer elektriciteit!
• Polyester is eenvoudig schoon te krijgen, ook als je het op lage temperaturen wast.
• Polyester is goed te recyclen.
Hoe zit het met het wassen van polyester kleding?
Nu wordt er vaak nog een nadeel genoemd van polyester stoffen: polyester is plastic en laat dus microplastics los als je het wast. Oftewel: piepkleine plastic deeltjes die veel impact hebben op het milieu en de dieren. Wasmachinefilters kunnen de microvezels niet filteren, waardoor ze met het water meespoelen naar rivieren en oceanen. Dat komt het zeeleven niet ten goede. Oh ja, en ook wij als mensen krijgen die deeltjes binnen.
Maar gelukkig is er een manier om de impact van die plastic deeltjes te beperken: de GuppyFriend Washing Bag. In die zak kun je je polyester kleding stoppen tijdens het wassen. De zak filtert microvezels uit je kleding, zodat je die vervolgens op de juiste manier kunt weggooien en recyclen. Zo blijft een groot deel van de microvezels de oceaan bespaard. Bekijk ook mijn tips voor ecologisch wassen.
Gerecycled polyester, hoe zit dat?
Goed, er kleven dus wat nadelen aan polyester kleding en duurzaam is dit materiaal niet per se. Maar voordat je nu meteen polyester kleding afschrijft, wacht nog heel even! Er is ook een lichtpuntje: gerecycled polyester is steeds meer in opkomst. Het staat ook wel bekend als rPET. Deze stof wordt gemaakt door kunststof van gebruikte flesjes, verpakkingen of kleding te smelten en er opnieuw polyestervezels van te spinnen. Zo kun je van een paar plastic frisdrankflessen al een groot T-shirt maken.
Deze video laat goed zien hoe rPET wordt gemaakt.
Gerecycled polyester is een goede manier om bestaand plastic een tweede leven te geven, zodat plastic afval niet in de oceaan of op een afvalberg terechtkomt. Verder profiteer je met kleding van gerecycled polyester van de voordelen van polyester, terwijl de productie ervan vele malen minder milieubelastend is dan bij normaal polyester.
- Gerecycled polyester vermindert de plastic afvalberg.
- Je kunt de kleding meerdere keren recyclen.
- Voor het recyclen van polyester is minder CO2-uitstoot nodig dan voor het maken van nieuwe polyester kleding.
- Er hoeven niet opnieuw fossiele grondstoffen (zoals aardolie) en andere schadelijke stoffen voor gewonnen te worden.
Tuurlijk, aan gerecycled polyester kleven ook nadelen. Gerecycled polyester is niet vrij van microplastics (alhoewel je met de GuppyFriend wel plastic soup kunt tegengaan) en bij de productie van gerecycled polyester komt alsnog wat CO2 vrij. Maar gerecycled polyester is wel een belangrijke stap in de duurzame richting.
Gerecyclede kleding
Dat je van oude materialen mooie nieuwe items kunt maken, ontdekken trouwens steeds meer kledingmerken. Een mooie ontwikkeling! Veel merken verwerken deels gerecyclede stoffen in hun kleding. Denk bijvoorbeeld aan 30% gerecyclede vezels en 70% nieuwe vezels. Maar zo zijn er ook merken die hun kleding volledig van plastic flessen maken. Dat is nog net een stap verder op het gebied van schone en duurzame productie.
Ik ben zelf bijvoorbeeld de trotse eigenaar van deze King Louie-jurk gemaakt van gerecycled plastic. Geen plastic fles aan te zien, wel vrolijke kleuren en een jurk van mooie kwaliteit. Van het merk King Louie heb ik zelf nog meer kleurrijke items hangen die bestaan uit gerecycled materiaal. Maakt ze nog net een beetje mooier!
Kleding van gerecycled materiaal bij watMooi
Maar er is nog veel meer. Zo is er een watMooi-bestelling naar mij onderweg met een te gekke yogabroek van het merk Girlfriend Collective die al langer hoog op mijn lijstje stond. Dit merk verkoopt yogakleding gemaakt van plastic flessen. Voor hun kleding kopen ze plastic afval op in Taiwan. Deze mooie vegan yogabroek (mijn nieuwe aankoop!) is bijvoorbeeld gemaakt van 25 PET-flessen.
Daarnaast heb ik mijn hart een beetje verloren aan de toffe en kleurrijke regenjassen van het merk MAIUM. De gele vooral! Deze regenjassen zijn voor 100% gemaakt van gerecyclede plastic flessen en bieden ook nog eens een waterdichte en kleurrijke manier om de Hollandse regenbuien door te komen.
En zo zijn er nog wel meer mooie items van gerecycled polyester of andere gerecyclede materialen te vinden bij watMooi. Bekijk de complete collectie.
Bij elk item kun je dankzij icoontjes precies zien wat het item duurzaam maakt. Vaak is dat bij watMooi meer dan alleen dat het item uit gerecyclede stoffen bestaat. Veel kleding is bijvoorbeeld ook vegan, is schoon geproduceerd en is op een eerlijke manier gemaakt.
Kijk, daar worden de wereld en de oceaan een stukje mooier van! En ik word er zelf ook extra blij van.
Dit artikel is geschreven door Romy Veul: liefhebber van kleurrijke kleding én van duurzaamheid. En zelf blogger op VakerVrolijk.nl.