Tag: "duurzame mode"
Water in de kledingindustrie
shop nu: kleding met zorg voor het milieu
Water we gebruiken het iedere dag. We staan onder de douche, we wassen onze handen een aantal keren per dag, gebruiken het om te koken en om onze kleding te wassen. We draaien de kraan open en er komt schoon drinkwater uit. Maar niet overal in de wereld komt er schoon water uit de kraan. Met name in de landen waar onze kleding wordt gemaakt is water schaars. Als ik voor watMooi kleding gaan inkopen let ik erop dat bedrijven zo min mogelijk water gebruiken in hun productie proces. Want hoe meer water we gebruiken om onze kleding te maken hoe minder water er is in dat gebied voor de landbouw, dieren en de mensen die er wonen.
Waterfeiten
De katoenteelt slurpt water. Bij de productie van een katoenen t-shirt komt al snel 3000 liter water kijken. Ook denim is dorstig. Volgens schattingen heeft de gemiddelde jeans 8000 liter water verbruikt voordat de broek in onze kledingkast belandt. Vooral bij het verfproces, dat spijkerstof de kenmerkende indigokleur geeft, komt veel water kijken. Voor jeans bestaan al geruime tijd lasermethoden om denim zonder het gebruik van water of zandstralen toch de modieuze worn look te geven. Zandstralen is milieubelastend én veroorzaakt gezondheidsrisico’s voor fabrieksarbeiders. Wil je een mooie jeans die is gemaakt met minder water bekijk dan eens de collectie van People Tree of Alchemist Mode.
Tainá Cristina Maraschini wint eerste Warm Sweater Day Design Competition
Dit jaar stond de Warme Truiendag in het teken van duurzame mode en vond de Warme Truiendag Ontwerpwedstrijd voor het eerst plaats. HBO Fashion en Design studenten werden opgeroepen om ter gelegenheid van de Warme Truiendag een trui te ontwerpen van duurzaam materiaal: "verwarm jezelf in plaats van de wereld".
originaliteit, draagbaarheid en duurzaamheid
Vandaag maakte de jury met onder meer Elsien Gringhuis en Fioen van Balgooi tijdens de eindpresentatie bij Maison de Bonneterie in Amsterdam de winnaar bekend. Tainá Cristina Maraschini van de Willem de Kooning Academie (Rotterdam) scoorde met haar ontwerp 'Cocoon het hoogst. Elsien Gringhuis: “Taina scoort met haar ontwerp hoog op de criteria originaliteit, draagbaarheid en duurzaamheid”. Tainá Cristina krijgt een coachingstraject van Dutch Design in Development en haar ontwerp wordt in productie genomen door INTI Knitwear om als symbool van de Warme Truiendag 2013 te dienen.
Tainá Cristina Maraschini
Anna Kobierowska van Hogeschool ArtEZ (Arnhem) won met haar ontwerp 'My Escape' in de categorie design.
Anna Kobierowska
Tot slot kreeg Joelle Linden van Design Academy Eindhoven een eervolle vermelding van de jury voor haar interpretatie van een Turkse schaapherdersdracht 'Kepenek-wolf in sheep’s clothing'.
De winnaars en de overige ontwerpen zijn dit weekend nog te zien in Amsterdam, daarna reizen de ontwerpen door naar het filiaal van Maison de Bonneterie in Den Haag.
Overige ontwerpen
Dit was mijn favoriet