Wat is EcoVero viscose? Op onderzoek uit!
shop nu: kleding van EcoVero
Laatst kocht ik deze bloemige top van het merk b.young bij watMooi. In de eerste plaats bestelde ik hem vanwege het mooie kleurtje en de leuke bloemen. Maar om eerlijk te zijn was ik ook getriggerd door het materiaal: EcoVero. Oftewel: milieuvriendelijk viscose. De top bleek heerlijk te zitten, strijken is niet nodig en hij is ook nog eens 100% vegan. Wat een fijne stof! Reden genoeg voor mij om daar verder in te duiken. Wat is EcoVero viscose? En wat maakt het zo duurzaam?
Wat is EcoVero viscose precies?
Je kent vast wel de stof viscose, waar onder andere mooie jurken en blouses van gemaakt worden. EcoVero is daar dus de duurzame versie van. Ik heb zelf een paar jurken van viscose hangen en merkte inderdaad direct dat deze blouse van EcoVero minstens zo fijn aanvoelt als viscose. Het is, net als viscose, een lichte, glanzende en ademende stof die heerlijk comfortabel aanvoelt. Tegelijkertijd oogt de stof heel mooi luxe, juist door de mooie glans.
EcoVero is qua gevoel vergelijkbaar met Tencell en Lyocell (twee fijne plantaardige stoffen). Wat EcoVero specifiek onderscheidt, is dat het bekendstaat om zijn kleurvastheid. Daardoor blijft de stof ook na veel wassen (op 30 graden) nog mooi. Fijn nieuws! Dan kan ik vast nog een hele tijd van mijn nieuwe blouse genieten. En de kleding kan ook gewoon in de wasmachine in plaats van dat ik aan het handwassen hoef, iets wat ik bij viscose kleding wel altijd doe.
Gewoon viscose: geen milieuvriendelijke stof
Om eerlijk te zijn wist ik zelf helemaal niet dat gewoon viscose best wel een milieubelastende stof is. Veel meer dan dat de stof een vegan alternatief is voor zijde en fijn aanvoelt, kwam ik zelf niet. Mijn goede vriend Google leerde me dat viscose blijkbaar een semi-synthetische vezel is. Viscose is gemaakt van cellulose van houtpulp. Klinkt op zich goed, maar zo milieuvriendelijk blijkt de stof dus niet te zijn.
Het gebruikte hout voor viscosevezels komt vaak uit droge gebieden waar maar één type gewas wordt verbouwd (vaak bamboe of eucalyptus). Er is veel water nodig voor het verbouwen van de gewassen. Daarnaast komen bij de productie veel giftige chemicaliën om de hoek kijken. Ook moet de houtpulp vaak van ver weg komen. Het transport brengt dus veel CO2 met zich mee. Oftewel: in meerdere opzichten niet goed voor het milieu. Goh, opeens vond ik mijn eigen kleding van viscose een stuk minder mooi.
EcoVero: een duurzaam alternatief
Gelukkig bestaat er nu dus een mooi initiatief voor viscose. Een alternatief dat net zo fijn aanvoelt en dezelfde mooie eigenschappen heeft, maar waar geen vele liters water en chemisch afval bij komen kijken. En waar je dus ook minder CO2-uitstoot bij hebt. Met die duurzaamheidsdoelen in het achterhoofd heeft het Oostenrijkse bedrijf Lenzing AG de stof EcoVero viscose ontwikkeld.
Het productieproces van EcoVero is in al die opzichten veel minder milieubelastend. Lenzing heeft zelf veel research gedaan om zijn productieproces te blijven ontwikkelen en verbeteren. Niet voor niets heeft het bedrijf het EU Ecolabel gekregen voor zijn productie van EcoVero. Dit label wordt alleen toegekend aan bedrijven die significant minder milieu-impact hebben tijdens het gehele productieproces en de distributie van hun producten. Ook is Lenzing AG transparant over hoe het zijn productie aanpakt en waarom. Dat is ook op hun site terug te zien.
Hoe wordt de stof gemaakt?
EcoVero wordt gemaakt van houtpulp van bomen. En dat altijd van bomen uit FSC- of PEFC-gecertificeerde bossen in Europa. Daarnaast heeft Lenzing AG zijn productieproces op de volgende manieren duurzamer gemaakt:
- 60% van de gebruikte bomen staat in Oostenrijk en Beieren, wat veel transport scheelt.
- Het bedrijf hergebruikt bijna alle chemische stoffen die nodig zijn om van het hout pulp te maken.
- Er wordt geen chloor gebruikt bij het bleken van de pulp, wat wel het geval is bij het produceren van gewoon viscose.
- De uitstoot tijdens de productie is zo’n 50% kleiner dan bij de productie van viscose. Hetzelfde geldt voor het water- en energieverbruik tijdens de productie.
- De productie voldoet aan de strenge milieueisen die Oostenrijk stelt. Daardoor zijn de productieomstandigheden sowieso al beter dan die in veel ontwikkelingslanden, waar het grootste deel van de gewone viscose wordt geproduceerd.
Het onderstaande (Engelstalige) filmpje van Lenzing laat trouwens ook heel goed zien wat het bedrijf doet aan duurzaamheid.
EcoVero kleding bij watMooi
Na het lezen van dat alles was ik acuut nóg enthousiaster over die leuke fleurige blouse. Ik ben me sinds een aantal jaar meer gaan verdiepen in duurzame stoffen en milieuvriendelijke en vegan kleding. Ik ben dan ook heel blij dat dit soort vrolijke blouses tegenwoordig ook gewoon van goede materialen te vinden zijn. Ik kon het niet laten om meteen te kijken naar nog meer kleding van EcoVero bij watMooi. Gelukkig bleek niet alleen deze blouse van EcoVero viscose gemaakt te zijn. Ook o.a. Alchemist Fashion, SKFK en King Louie hebben mooie items van deze stof in hun collectie.
Daarnaast zijn veel andere blouses van B.Young gemaakt van EcoVero. Hetzelfde geldt voor de vrolijke kleding van Blutsgeschwister. Kortom: alle reden om weer eens uitgebreid rond te neuzen bij watMooi. Ook bij de kleding van andere natuurlijke kunstvezels trouwens. Ook Lyocell en Tencel zijn namelijk mooie stoffen. Mooi voor jou en mooi voor de wereld!
Dit artikel is geschreven door Romy Veul: liefhebber van kleding én van duurzaamheid. En blogger op VakerVrolijk.nl.