Onze jeans
Stonewashed, rauw, gebleekt, versleten ...dit zijn allemaal termen waarmee we vertrouwd zijn sinds we voor het eerst een spijkerbroek kochten. Onze jeans een gekoesterde deel van onze outfit die je voor een heel seizoen kan gebruiken, of zelfs voor jaren als een oude vriend. Wie had ooit gedacht dat het verantwoordelijk was voor zo veel schade aan het milieu?
En ja, we zullen toch echt moeten toegeven dat onze geliefde denim schuldig is aan veel milieuvervuiling.
Dorstig
Het is zeer dorstig: maak je geen zorgen, denim is geen alcoholist, maar het krijgt dorst omdat een spijkerbroek 42 liter water nodig heeft in de laatste fases van productie. En voor consumptie, de vroege fases van productie, en het groeien van het katoen is evenveel water nodig.
Zandstralen, een schoonmaak behandeling dat gebruikt maakt van zand, is zeer vervuilend en schadelijk voor de werknemers die omgaan met denim. Overigens is het nu niet langer toegestaan in fabrieken die ecobewust zijn en het milieu respecteren. En het wordt altijd afgekeurd door de Schone Kleren Campagne.
Indigo
Met betrekking tot indigo, dat de denim de welbekende, mooie, en unieke blauwe kleur geeft: het indigo verfbad vergt heel veel zout. Het water van dit bad wordt niet altijd gerecycleerd gezien de extreem hoge zoutgehalte.
Ja, onze oude vriend is schuldig, maar hij probeert zichzelf nu te verlossen van deze slechte gewoontes en is "groene" maatregelen aan het nemen als onderdeel van dit nieuwe gedrag.
Goed nieuws!
De nieuwe procedures die gebruikt worden door de belangrijkste producten van denim gebruiken veel minder water: ze zijn er nu in geslaagd om de hoeveelheid water te verminderen met 28%, of zelfs met 96%, afhankelijk van het ontwerp. Ze zijn ook aan het experimenteren met verven en verzachten zonder water.
En wevers ontwikkelen stof die behandelt kan worden met minder wasprocedures, wat zich misschien gaat beperken tot maar één wasbeurt.
Watt wassen: een revolutionair proces voor het repliceren van het stonewashed effect door gebruik te maken van laserstralen, wat de doodsklok luidt voor aandoeningen aan de luchtwegen waar werknemers last van hebben en voor het overmatig gebruiken van water. Dankzij Wattwash technologie zijn we zelfs zo ver gekomen dat de hoeveelheid water die nodig is om denim het washed effect te geven met 97.5% kan worden beperkt. Nog beter is dat de stof die gebruikt wordt voor Wattwash een speciale stof is die langer meegaat dan de gebruikelijke stof. De gebruiksduur van denim is geoptimaliseerd en de ecologische voetdruk is er op vooruit gegaan!
Nieuwe technieken
Zandstralen -op verzoek van de belangrijkste kopers- wordt nu niet meer gebruikt door de grote meerderheid van denim producenten. In toenemende mate wordt er gebruik gemaakt van ozon of laser washing waarmee dezelfde stonewashed of gescheurde effecten mee zijn te verkrijgen: deze oh-zo-trendy details die een spijkerbroek veranderen in een gewild object
Ten slot iets over het gebruik van indigo: laboratoria zijn op dit moment bezig met de invoering van vooraf gereduceerde indigo, wat ervoor zorgt dat er minder restjes indigo achterblijven in het verfbad, het verbruik van water vermindert, de zuurgraad verbetert, en een betere fixatie heeft dan die van traditionele indigo.
Een specifiek voorbeeld: als China, dat 50% van het wereldwijde aanbod van denim produceert, (wat neerkomt op bijna drieduizend miljoen vierkante meter denim dat 25000 ton indigo zaad nodig heeft) gebruik zou maken van vooraf gereduceerde indigo kan het ervoor zorgen dat er 22000 ton minder sulfaat zouten zouden overblijven in het afvalwater.
Allemaal mooie berichten over over onze favoriete jeans. Dus vraag nu bij jouw favoriete jeanswinkel hoe de jeans is gemaakt en of deze ook "groen" is. Zo help je mee de wereld een beetje mooier te maken.
foto's: Blue Level
bron: fashion conscience