Jouw kleding in de plastic soup?

Deze maand besteden we extra aandacht aan het onderwerp ‘water’. En in dit blog schrijven we over de oceanen. Of liever gezegd; de vervuiling daarvan door plastic. Ze noemen het ook wel de ‘plastic soup’. Zó veel plastic drijft er in onze zeeën en oceanen. De kleinste deeltjes plastic, de zogenaamde ‘microplastics’ worden door de vissen aangezien voor voedsel. En eindigt de vis op jouw bord, krijg jij dus ook microplastics binnen.
Boyat Slat
Gelukkig zijn er helden zoals Boyat Slat. Boyat heeft een systeem bedacht heeft om de plastic soep op te ruimen. Volgens zijn ontwerp wordt plastic, gebruik makend van de stromingen, tot drie meter diep afgevangen. Met behulp van twee 100 kilometer lange drijvende armen in een V-vorm, wordt al het drijvende plastic op één punt geconcentreerd en verzameld. Na anderhalve maand moet het worden afgevoerd. Het is natuurlijk helemaal geweldig dat dat kan, maar wat nog véél mooier zou zijn, is dat de plastic soup voorkomen wordt. Maar hoe doen we dat? Kunnen wij daar zelf iets aan doen?
Minder afval
Natuurlijk kunnen we zelf iets doen! Vanzelfsprekend is het belangrijk om minder afval te produceren. En dat kun je in het klein doen door bijvoorbeeld een duurzame fles te kopen voor water in plaats van losse waterflesjes. Of te zorgen voor en eigen tas als je naar de supermarkt gaat. Je kunt ook helemaal los gaan en echt ‘zero waste’gaan leven. Hier zijn verschillende blogs over. Heel inspirerend.

Synthetische stoffen
Nog niet zo lang geleden is uit onderzoek gebleken dat het wassen van kleding één van de grootste veroorzakers is van de plasic soup! Best wel schokkend, vond ik. Dacht ik goed bezig te zijn met het scheiden van afval en recyclen, blijkt een wasje draaien eigenlijk een groot probleem
Maar hoe zit dat dan? Het komt doordat een groot deel van de kleding die wij dragen, bestaat uit synthetische stoffen. En over de duurzaamheid hiervan zijn de wetenschappers het niet helemaal eens. Het mooie is dat voor het maken van synthetische kleding nauwelijks pesticiden en water nodig zijn. Maar het nadeel is dat synthetische kleding van fossiele grondstoffen worden gemaakt. Stoffen zoals polyester, nylon of acryl. En elke keer wanneer je kleding van deze stoffen wast, komen er miljoenen plastic vezeltjes vrij. Vezeltjes die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Ook waterzuiveringsinstallaties kunnen deze deeltjes niet filteren waardoor ze uiteindelijk in oceanen terechtkomen.
Duizenden vezeltjes microplastic
Nylon sokken, of een kledingstuk van acryl stoten met één wasbeurt dúizenden vezeltjes af. Met fleece loopt dat zelfs op tot wel een miljoen plastic vezeltjes per wasbeurt. Je leest het goed: een miljoen! Daarom zijn we bij watMooi zijn altijd op zoek naar kleding waar zo min mogelijk – of liever helemaal geen acryl, nylon of fleece in is verwerkt. Onze labels zijn bijvoorbeeld druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe breitechnieken om een mooie pasvorm te bereiken, waar anders acryl voor nodig was geweest.

Zo maak jij het verschil
En nu het goede nieuws. Minder wasjes draaien! Bij normaal gebruik, hoef je je kleding echt niet na één dag alweer te wassen. Hang het lekker buiten te luchten, dan kun je het met een gerust hart morgen nog een keertje aan! En wanneer je toch moet wassen, was dan op lage temperaturen. Hoe lager de temperatuur, hoe minder vezeltjes er vrijkomen.
Dus let op het labeltje als je kleding koopt. Hoe minder synthetische stoffen, hoe beter. En was wat minder vaak. Zo maak jij het verschil.
Foto's: mizulife.com / plasticsoupfoundation.org