Eco-vriendelijk leer. Wat is het eigenlijk?
Eigenlijk ging ik er altijd vanuit dat leer een duurzaam product was. Ik dacht ‘het is een natuurproduct en ze gebruikten het ook al in de oertijd. En toen was er nog helemaal geen vervuiling. Wat kan er dan niet goed zijn aan leer? Het gaat ook nog eens heel lang mee, dat is toch duurzaam?’
Leerlooien
En heel lang geleden gebruikten ze inderdaad alleen de zon om leer te rekken en te drogen. Maar tegenwoordig worden er helaas steeds meer chemicaliën gebruikt bij het prepareren van de huiden. Zo wordt er bijvoorbeeld chrome gebruikt, weekmakers, vlamvertragers en zelfs zware metalen. Al het afvalwater dat vrij komt bij het looien, gaat meestal direct de rivier in. In de landen waar het leer gelooid wordt, zoals Bangladesh en India, is zo’n rivier heel belangrijk voor de bevolking. Ze drinken het water, baden zich en wassen er hun kleding in. Je kunt wel raden wat er gebeurt als deze rivieren vervuild zijn. En dan noem ik nog niet eens de slechte omstandigheden waarin deze mensen – vaak ook kinderen – werken. Kortom; de huidige leerindustrie is verre van duurzaam.
Leer een restproduct?
Daar komt bij dat leer vroeger een restproduct was. Wanneer het dier geslacht moest worden om als maaltijd te dienen, was het natuurlijk zonde om zijn vel niet te gebruiken. Ook dat is nu anders. Verwend als we zijn, willen we tegenwoordig het állerzachtste en állergladste leer. Daarom worden er nu dieren speciaal voor het leer gefokt. En – schrik niet – zelfs ongeboren kalfjes worden gebruikt voor leer. Maar gelukkig kan het ook anders.
Zo min mogelijk chemicaliën
Er bestaat ook eco-vriendelijk leer! Eco-vriendelijk leer, of in het kort ecoleer, is leer waarbij zo min mogelijk chemische stoffen zijn gebruikt tijdens de bewerking, of in ieder geval in zo’n kleine hoeveelheid dat de impact op het milieu geminimaliseerd wordt. En in tegenstelling tot leer dat bewerkt is met zware metalen, is ecoleer eenvoudig afbreekbaar. Diervriendelijk leer vind ik altijd een beetje een rare term, het dier houdt immers het liefste zelf zijn jasje aan. Maar bij ecoleer wordt in ieder geval gelet op de manier waarop het dier gehouden wordt en hoe het wordt geslacht.
Verantwoord
watMooi verkoopt accessoires van leer zoals tassen en riemen. Al het leer dat in deze accessoires is verwerkt, is verantwoord. Dat betekent dat het is hergebruikt, op een verantwoorde manier is gelooid en geverfd. Bovendien gaan deze leren items lang mee en zijn ze dus ook op die manier duurzaam.
Uniek
Zo verkopen we bijvoorbeeld de prachtige tassen van Myomy. Het leer waar deze tassen van gemaakt wordt, is afkomstig van buffels uit India. Deze buffels hebben een goed leven gehad bij kleine, boerenfamilies op het platteland. Wanneer het dier te oud wordt en minder productief, wordt het geslacht. De huid gaat naar de looierij. Myomy zorgt er voor dat er zo min mogelijk chemicaliën, water en elektriciteit wordt gebruikt bij het looien. Elk Myomy product wordt met de hand gemaakt en is daarmee uniek.
Meer over leer vind je in onze Wiki.
Bron en foto's: Myomy (Voorheen: Goodforall)