Duurzaam onder het genot van een glaasje wijn

Onder het mom van ‘het kan altijd duurzamer’ wil ik binnenkort mijn kledingkast aanpakken. Ik ben geïnspireerd door een interview met Marieke Eyskoot . Ze gaf een aantal tips over hoe we onze garderobe duurzamer kunnen maken. Marieke is sustainable fashion en lifestyle-expert. Dat klinkt erg chique. Maar werken die tips ook bij mijn gewone ‘huis-tuin-keuken-garderobe’? Want hoe je het ook went of keert, duurzaam is niet altijd goedkoopste of makkelijkste optie en het moet natuurlijk niet te ingewikkeld zijn. Ik heb eens gekeken hoe ik de tips kan toepassen op mijn eigen kledingkast.
Eerlijke merken
De eerste tip van Marieke is om eerlijke merken te kiezen. Merken waarbij de makers een eerlijk loon verdienen en waar netjes wordt omgegaan met het milieu en de dieren. Dat is natuurlijk logisch, maar welke merken zijn eerlijk? Op internet vond ik Rankabrand.nl. Een handige site waar je duurzame merken kunt vinden en ook kunt lezen waaróm juist deze merken oké zijn. En helaas kun je niet altijd zeggen dat dure kleding ook gelijk duurzame kleding is, maar als ik een nieuw shirt koop voor €4 euro, weet ik zéker dat het met de duurzaamheid en ‘fair wear” niet goed zit. En het zit me toch (letterlijk) veel lekkerder als ik weet dat de makers van mijn kleding onder goede omstandigheden werken en een eerlijk loon krijgen. Om altijd eerlijke merken te kiezen, is niet altijd makkelijk, maar ik ga er zeker op letten!

Bezint eer ge begint
Koop slim is de tweede tip. En juist dáár gaat het bij nog wel eens verkeerd. Want hoe slim is het om iets te kopen met de gedachte van “als ik straks ben afgevallen, pas ik er wel in”. Buiten dat het heel erg frustrerend is als het niet lukt, is het ook gewoon zonde. Vanaf nu ga ik proberen om alleen dingen te kopen die ik écht aantrekt, die ik met meerdere kledingstukken kan combineren en die langer meegaan dan twee keer wassen! Bezint eer ge begint. Dat geldt ook voor het kopen van kleding. En dan koop je slim, toch?
Goedkoop is duurkoop
Kies kwaliteit boven kwantiteit. Dat is iets wat ik de laatste jaren wel geleerd heb. Denk je een koopje te hebben gescoord, blijkt het na een aantal keren dragen toch niet zo mooi te blijven. Dan is 25 euro voor een broek die je drie keer draagt, toch opeens veel geld. Dat doe ik dus niet meer. Ik besteed liever meer aan een mooie broek die ik lang kan dragen.
Denk aan de basis
Een andere tip is ‘Ga voor tijdloos en neem je tijd’. Tijdloos klinkt altijd een beetje saai, maar ik begrijp natuurlijk wel wat Marieke bedoelt. Ik moet zorgen dat ik mooie basisstukken in mijn kast hebt hangen. Bijvoorbeeld een nette zwarte broek, of een mooie, eenvoudige jurk. Items die nooit uit de mode gaan. En ik denk dat ik voortaan een lijstje maak als ik ga winkelen. Dan koop ik minder snel iets wat ik niet nodig heb.

Glaasje wijn en ruilen maar!
Waardeer tweedehands, gaat wat mij betreft hand in hand met de andere tip van Marieke ‘ruim op en geef een tweede kans’. Ik zeg: “Het is weer tijd voor een kledingruilfeestje”. Ik trommel mijn vriendinnen op, zet een paar kledingrekken neer en vraag iedereen z’n overtollige kleding mee te nemen. En onder het genot van een glaasje wijn gaan we gewoon lekker ruilen (of weggeven)! Het werkt echt! Na zo’n avond heb ik vaak een hele nieuwe garderobe. Zonder dat het me een cent gekost heeft! Een aanrader.
Less is more
Koop minder! Kijk, dat moet lukken. Gewoon minder kopen. En al klinkt het misschien te simpel, ik denk dat het me veel rust oplevert. Een opgeruimde, nette kast geeft een opgeruimd hoofd. Ik denk dat het werkt!
Hoe was jij?
Ok, dat is nog een puntje. Beter wassen. Hoe vaak ik niet een shirtje uit de was trek en denk “oh, dat mocht alleen op de handwas”… Veel te vaak. Een goed aandachtspunt: Zorgvuldiger met je kleding omgaan. En gelukkig wordt het weer voorjaar; lekker buiten aan de waslijn. Veel beter voor mijn kleding dan de droger!
Kortom; ik kan wel wat met de tips van Marieke. En jij? Hoe maak jij jouw garderobe duurzamer? Ik ben benieuwd!